Proiect legislativ pentru modificarea taxelor de timbru pentru partajul judiciar
By : Administrator | Category : Legislatie | Comments Off
7th Jul 2014
Taxele judiciare de timbru sunt intr-o continua “miscare”, pentru ca nici nu apuca sa se puna bine praful pe modificari, ca se solicita altele. In prezent, Camera Deputatilor trebuie sa decida asupra unui proiect legislativ de modificare a unui articol din OUG nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru. Propunerile au fost facute inainte de actualizarea ordonantei in 2014, motiv pentru care atat Consiliul Legislativ, cat si Guvernul, au subliniat la data sesizarii ca modificarile ar trebui facute ca si amendamente in procesul de dezbatere al actului normativ.
21 de parlamentari sustin un proiect de lege pentru modificarea articolului 5 din Ordonanta de Guvern nr. 80/2013, care vizeaza taxele judiciare de timbru in materia partajului succesoral. Propunerea a fost respinsa de Senat, in sedinta din 14 aprilie, insa Camera Deputatilor este camera decizionala. Pana acum, Consiliul Legislativ a avizat favorabil proiectul, cu anumite retusuri, insa Guvernul nu a apreciat ca necesara schimbarea. Insa, cum modificarile propuse au fost inaintate spre discutii inainte de actualizarea de anul acesta a OUG nr. 80/2013, ambele foruri au apreciat ca, asupra articolului 5 ar fi trebuit propuse amendamente in procesul de dezbatere.
Potrivit semnatarilor proiectului, “regimul de taxare a cererilor in materie de partaj ramane unul excesiv in comparatie cu regimul de drept comun, pastrandu-se un cuantum foarte mare al taxelor judiciare de timbru in materia partajului, mai ales in cel succesoral. Pana sa survina modificarile aduse de Legea 276 din 9 iulie 2009, taxele in materie succesorala erau stabilite prin Legea 146/1997 si erau suportabile pentru toti justitiabilii: taxa fixa de 19 lei si timbru judiciar de 5 lei”, se arata in expunerea de motive.
Potrivit formei prezentate de intiatori, alineatul 1 al articolului 5 ar trebui sa arate astfel:
“Cererile in material partajului judiciar se taxeaza astfel:
a) stabilirea bunurilor supuse impartelii- pana la valoarea de 500 lei – 15 lei, intre 500 si 5.000 lei – 24 lei….peste 1.000.000 lei- 2.000 lei;
b) stabilirea calitatii de coproprietar si stabilirea cotei-parti ce se cuvine fiecarui coproprietar – 50 lei pentru fiecare coproprietar;
c) creante pe care coproprietarii le au unii fata de altii, nascute din starea de proprietate comuna – 50 lei;
d) cererea de raport- 50 lei
e) cererea de reductiune a liberalitatilor excesive – 50 lei”.
Guvernul: Masura va incarca instantele!
In acelasi timp, alineatul 2 stabileste ca “Se taxeaza potrivit alineatului 1 lit a si cererea de partaj propriu-zis, indiferent de moalitatea de realizare a acestuia”, iar alineatul 3, fostul alineat 2 din forma actuala a OUG, specifica: “Daca cererile in material partajului judiciar prevazute la alineatul 1 si la alineatul 2 se formuleaza in cadrul aceleiasi actiuni, aceasta se taxeaza prin cumularea taxelor pentru fiecare capat de cerere”.
In prezent, doar litera b) specifica acelasi cuantum al taxelor judiciare, in rest fiind vorba despre 3% din valoare. In decembrie anul trecut, Consiliul Legislativ a dat un aviz favorabil propunerilor, aratand ca “in prezent, taxele judiciare de timbru in material partajului judiciar se calculeaza prin aplicarea unei cote procentuale la valoarea bunurilor supuse impartelii”. Ulterior, Guvernul a apreciat ca “valorile sunt semnificativ mai mici decat cele actuale”.
Insa, printre alte hibe, s-a subliniat si ca, daca sunt scazute excesiv taxele judiciare, masura “ar stimula cetatenii sa incarce rolul instantelor si cu cauze lipsite de elemental litigios.O astfel de masura ar avea un efect de bumerang asupra sistemului judiciar, ce ar urma sa fie asaltat de cauze care, altfel, s-ar putea solutiona amiabil la notar”, se arata in punctul de vedere al Guvernului. Totodata, valorile de acum, au fost apreciate ca “accesibile si suportabile si prin cuantumul lor nu sunt de natura a aduce atingere liberului acces la justitie”.
Astfel incat Guvernul nu a sustinut adoptarea initiativei legislative in forma prezentata. Dupa Guvern, initiativa legislativa a fost trimisa pentru raport la comisiile permanente ale Camerei Deputatilor, care este for decizional. OUG nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru a fost actualizata ultima data la inceputul acestui an. Aceasta a a abrogat vechea Lege 146/1997 a taxelor de timbru si Ordonanta Guvernului 32/1995 privind timbrul judiciar.
sursa: avocatura.com